/* Hide footer */ #main-footer { height: 0 !important; overflow: hidden; }

Koningsdag – 27 april 2024

Gert van Hoef

Programma

Koororgel

1. Prelude in classic style
Gordon Young (1919-1998)

2. Aria
Firmin Swinnen (1885-1972)

3. Liedbewerking over ‘Ode to Joy’
Gert van Hoef (1994)

Hoofdorgel

4. Andante Cantabile, uit: Symfonie 4
Charles-Marie Widor (1844-1937)

5. Wilt heden nu treden
Jan Zwart (1877-1937)

6. Koraalvoorspel ‘Als de Heiland zal verschijnen’
John Propitius (1953)

7. Allegro con fuoco, uit: Sonata 1
Felix Borowski (1872-1956)

8. Vater unser im Himmelreich
Georg Philipp Telemann (1681-1767)

9. Sarabande  (HWV 437)
Georg Friedrich Händel (1685-1759)

10. Improvisatie over ‘Het Wilhelmus’
Gert van Hoef

 

Over Gert van Hoef

 

Gert van Hoef is op 17 juni 1994 geboren in Barneveld. Hij groeide op zonder zich specifiek bezig te houden met muzikale activiteiten. Pas op 13-jarige leeftijd ontdekte hij het orgel en raakte hij enthousiast door het inspirerende spel van zijn opa, die hem wegwijs maakte op het instrument. Al snel bleek Gert over aanleg te beschikken, wat voor zijn ouders een reden was om hem een orgel te geven. De eerste maanden speelde Gert op zijn huisorgel zonder dat hij les kreeg. In juni 2008 ontving hij zijn eerste orgellessen van mevrouw Daamen, organiste en koorbegeleidster in Barneveld. Reeds in januari 2009 deed Gert mee aan het Interclassicmusic Orgelconcours bij Johannus Orgelbouw in Ede. Hij drong meteen door naar de finale die gehouden werd tijdens de familiedagen in Hardenberg. Daar behaalde hij de 1e prijs binnen zijn leeftijds- en muziekcategorie.

Vanaf januari 2010 ging hij orgellessen volgen bij de bekende Voorthuizense concertorganist Evert van de Veen. In de anderhalf jaar dat hij les kreeg van Evert kwam zijn muzikaliteit tot bloei en ontwikkelde hij zijn repertoire zowel in de breedte als in de diepte.

In juni 2010 werd hij benoemd tot organist in de kerk van de Hervormde gemeente te Voorthuizen, waar hij ongeveer 8 jaar de gemeente heeft mogen begeleiden. In augustus 2010 won hij het Feike Asma-concours bij Johannus Orgelbouw. In 2011 werd hij daar tweede. Vanaf september 2011 kreeg Gert orgellessen van de Amersfoortse organist Herman van Vliet, ter voorbereiding op zijn conservatoriumstudie.

Na op 1 juli zijn toelatingsexamen te hebben gedaan, studeerde Gert vanaf september 2013 hoofdvak orgel bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij kreeg zijn orgellessen in de Westerkerk te Amsterdam. Als bijvak kreeg Gert pianolessen bij Katy Satur en Wim Voogd. Ook hebben twee jaar lang privélessen muziektheorie door de Nederlands/Italiaanse operadirigent Giacomo Formentini zijn vruchten afgeworpen.

Op 21 juni 2017 deed Gert eindexamen op het majestueuze Müller-orgel in de St. Bavo te Haarlem. Dit betreft het eindexamen orgel voor zijn ‘Bachelor Oude Muziek’ . De jury was zeer onder de indruk en kende hem een 8,5 toe (uit 10). In de zomer van 2018 heeft Gert zijn studie aan het conservatorium afgerond en behaalde hij zijn einddiploma.
www.gertvanhoef.nl

Uitgelicht

Felix Borowski werd in 1872 geboren in Burton in Kendal, als zoon van een Poolse emigrant in Engeland. Zijn eerste vioollessen ontving hij van zijn vader en studeerde verder in Engeland en uiteindelijk aan het conservatorium van Keulen. In 1897 verhuisde hij naar de Verenigde Staten. Hij ging wonen in Chicago en bleef daar wonen tot aan zijn dood in 1956.

De reden om te verhuizen naar Chicago was dat hij een uitnodiging ontvangen had om docent te worden aan het Chicago Musical College. Hij doceerde daar compositie, viool en muziekgeschiedenis. Nadien vervulde hij andere muzikale functies, zoals hoogleraar in de musicologie aan de Northwestern University, en was daarnaast ook actief als muziekrecensent voor verschilde bladen.

Als componist schreef Borowski drie symfonieën, een pianoconcert, drie strijkkwartetten, drie balletten, één opera, orgelwerken en talrijke andere composities. U kunt tijdens het Koningsconcert luisteren naar het Allegro con fuoco uit de eerste Sonate.

 

Parkeren

Lees alles over parkeren in Kampen

Programma

Ieder jaar een serie orgelconcerten op de donderdagavond in de zomer en op de feestdagen.

Bekijk het programma