/* Hide footer */ #main-footer { height: 0 !important; overflow: hidden; }

Donderdag 18 juli 2024

Gerben Budding

Dit concert kwam mede tot stand dankzij steun van de stichting Kampen Cultuur

Programma

Hoofdorgel

1. Praeludium in e-moll (BuxWV 142)
Dietrich Buxtehude (1637-1707)

2. ‘Mit Fried und Freud ich fahr dahin’ (BuxWV 76)
  – Contrapunctus I
  – Evolutio I
  – Contrapunctus II
  – Evolutio II
  – Klaglied
Dietrich Buxtehude (1637-1707)

3. Evokation Psalm 118 ‘Nun singet Dank und lobt den Herren’
Uit: Basler Psalmen (2018-2019)
  – Passacaglia [Recit de cromorne]
– Canzone [Basse de trompette]
Daan Manneke (1939)

4. Agnus Dei
Orgelversie van ‘Messe pour double choeur a cappella’
Frank Martin (1890-1934)

5. Concerto in d-moll (BWV 596)
Allegro-Grave-Fuga
  – Largo e spiccato
  – Allegro
Johann Sebastian Bach (1685-1750)

6. Praeludium in e-moll (BWV 548a)
Johann Sebastian Bach

7. ‘An Wasserflüssen Babylon’ (BWV 653)
Uit: Leipziger Orgelchoräle
Johann Sebastian Bach

8. Fuge in e-moll (BWV 548b)
Johann Sebastian Bach

 

 

Over de organist

Gerben Budding is kerkmusicus van de Goudse Sint-Janskerk. In Gouda is hij tevens door de gemeente aangesteld als stadsorganist. Als vesperorganist is hij verbonden aan de Utrechtse Domkerk. Daarnaast is hij curator muziek van de Stichting Goudse Sint-Jan en cantor van de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA).
Gerben is internationaal actief als concertorganist en werkt daarbij graag samen met vocalisten en instrumentalisten. Sinds 2018 vormt hij een sopraan-orgelduo met sopraan Nanette Mans.
Zijn brede repertoire omvat alle stijlperioden. Dit resulteert in een doordachte en verrassende programmering tijdens concerten. Gerben is een enthousiaste promotor van Nederlandse orgelmuziek. Niet alleen geeft hij veel aandacht aan moderne Nederlandse orgelmuziek (waaronder de muziek van Daan Manneke), maar ook haalt hij hierbij vergeten Hollands Meesters onder het stof vandaan. In dit kader had hij een wereldprimeur met de eerste integrale cd-opname (9 cd’s) van de orgelwerken van Samuel de Lange jr., een opname die lovend werd ontvangen.
Zijn opleiding ontving hij aan het Utrechtse conservatorium. Daar behaalde hij een Bachelor- en Mastergraad Orgel met als hoofdvak Improvisatie (beide summa cum laude), een eerstegraads bevoegdheid als Kerkmusicus en een Bachelor- en Mastergraad Koordirectie (met onderscheiding).
Hij won de eerste prijs op het Internationale orgelconcours ‘Agati-Tronci’ in Pistoia (Italië), de tweede prijs op het Internationaal Schnitgerconcours in Alkmaar, de Litaize-prijs op het Internationaal César Franck Concours in Haarlem en de publieksprijs op het improvisatieconcours in Dudelange (Luxemburg).
Gerben is dirigent van een aantal oratoriumkoren, een symfonieorkest en Vocaal Ensemble Piacevole.
www.gerbenbudding.nl

Uitgelicht

Daan Manneke (1939) werd in Zeeland geboren en studeerde orgel en compositie in Tilburg en daarna in Brugge en Brussel. Na jarenlang organist te zijn geweest, wordt Daan Manneke in 1972 docent analyse van de eigentijdse muziek en improvisatie aan het Amsterdamse Sweelinck conservatorium en vanaf 1986 docent compositie, en richtte in het Kamerkoor Cappella Breda.

Als componist heeft hij een eigen moderne stijl ontwikkeld en schreef een groot en veelzijdig oeuvre van meer dan 200 werken. Zelf merkt hij ergens op dat zijn oeuvre “eigenlijk wordt bepaald  door het fenomeen r u i m t e.” En ergens anders merkt hij op: Al mijn muziek heeft met vocaliteit te maken: ademen; naderen en verdwijnen; verdichten en uiteenvallen.

Op 25 september 2021 werd in de Amsterdamse Westerkerk de Nederlandse première van de Basler Psalmen, die Daan Manneke in 2019 componeerde, uitgevoerd. Gerben Budding speelt uit dit werk de Evokation Psalm 118 Nun singet Dank und lobt den Herren.

Parkeren

Lees alles over parkeren in Kampen

Programma

Ieder jaar een serie orgelconcerten op de donderdagavond in de zomer en op de feestdagen.

Bekijk het programma