/* Hide footer */ #main-footer { height: 0 !important; overflow: hidden; }

Donderdag 4 juli 2024

Erwin Wiersinga

Programma 

Koororgel

1. Prealudium Fuge und Postludium in g
Georg Böhm (1661-1733)

2. Vater unser im Himmelreich
Georg Böhm

3. Concerto in a (BWV 1065)
  allegro – largo – allegro
Antionio Vivaldi / Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Bew. Guy Bovet

Hoofdorgel

4. Sonate III
  allegro maestoso-andante con moto
Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)

5. Canon in a
Robert Schumann (1810-1856)

6. Aus der Tiefe rufe ich (BWV 745)
Johann Sebastian Bach

7. Praeludium und Fuge in C (BWV 545)
Johann Sebastian Bach

 

 

Over de organist

Erwin Wiersinga (1962) studeerde aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen bij Wim van Beek en behaalde het Diploma UM orgel met onderscheiding. Ook behaalde hij het UM diploma piano bij Gerben Makkes van der Deijl. Verdere studie volgde hij bij o.a. Harald Vogel, Marie Claire Alain en Guy Bovet.
In 2014 is hij, samen met Leo van Doeselaar, benoemd tot titulair organist op het fameuze Arp Schnitger in de Martinikerk te Groningen
Erwin Wiersinga was avan 1997-2019 orgeldocent aan de Universität der Künste te Berlijn en sinds 2009 aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen.
Hij concerteerde in vele Europese landen alsmede in Korea China en Japan en de USA. In 2007 was hij solist in de Berliner Staatsoper, waar hij de orgelsolo uit de opera Doktor Faust van Busoni o.l.v Daniel Barenboim vertolkte. Hij was gastdocent aan verschillende conservatoria in Europa alsmede aan het State Conservatory van Beijing, University of Arts en Rikkyo University in Tokyo, en Theological University en Ehwa University in Seoul.
Hij is te beluisteren op verschillende CD’s, waarvan de CD ‘Orgelcultuur in Groningen’, opgenomen met enkele Groningse collega’s, werd bekroond met een Edison. In 2004 nam hij samen met het vocaal ensemble The Gents het Requiem en de Messe Cum Jubilo van Maurice Duruflé op. Deze CD werd in de internationale pers zeer lovend ontvangen en in het franse Classic Today opgenomen in de top 10 van beste CD’s in 2005. In de USA werd de CD onderscheiden met de Classic Internet Award. Ook verscheen het complete orgelwerk van Jehan Alain, opgenomen met collega Leonore Lub voor de NCRV radio op CD.
Erwin Wiersinga is regelmatig actief in verschillende orkesten waaronder het Concertgebouworkest. In die hoedanigheid werkte hij met dirigenten als Mariss Jansons, Ricardo Chailly, Ivan Fischer, Philippe Herreweghe, Sir Colin Davis en Leonard Slatkin.
In 2016 speelde hij de Amerikaanse première van het stuk Theatrum Bestiarium van Detlef Glanert met het Concertgebouworkest in de Carnegie Hall te New York.
Hij is organist op het Hinsz-orgel in de Catharinakerk te Roden.
www.erwinwiersinga.nl/

Uitgelicht

Robert Schumann  (1810-1856) was een tijdgenoot van Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) en werd in de Oost Duitse stad Zwickau geboren. Schumann studeerde piano bij de beroemde Friedrich Wieck, en trouwde met diens dochter Clara. Een vingerverrekking verhinderde hem een loopbaan als pianovirtuoos of concertpianist te beginnen.

Het jaar 1844 bracht diepe wonden in zijn leven. Een ernstige psychische crisis, gecombineerd met een volledige fysieke inzinking, legde zijn werk enige tijd stil. In zijn tijd leek de pedaalvleugel toekomst te hebben, maar het instrument is dan nog niet doorgebroken. De werken voor dit instrument worden tegenwoordig op orgel uitgevoerd.

De Studien für Pedalflügel, Opus 56 is uitgegeven in 1845. Deze bundel bevat zes delen waarin Schumann op een zeer vrije en fantasierijke manier omgaat met de strikte canonische vorm. Met uitzondering van het openingswerk zijn dit typische romantische karakterstukken met verschillende expressie. Het tweede deel, de Canon in a moll, heeft als karakterisering meegekregen: Mit innigen Ausdrück en is licht melancholisch van aard.

Parkeren

Lees alles over parkeren in Kampen

Programma

Ieder jaar een serie orgelconcerten op de donderdagavond in de zomer en op de feestdagen.

Bekijk het programma