Ter gelegenheid van Open Monumentendag wordt de Bovenkerk in Kampen dit jaar reeds om 7:00 ’s ochtends opengesteld voor publiek. De architectuur van het gebouw, het spel van licht als de zon opkomt, is het decor van een drie bijzondere concerten. In deze concerten, onder de samenvattende titel Cathedral Mobile, wordt de orgelklank op een nieuwe manier gecombineerd met elektronische klank. Cathedral Mobile klonk eerder in kathedrale kerken te Toulouse, Geneve, Düsseldorf, Amsterdam, Haarlem en Alkmaar. In het derde concert tijdens deze aftrap van Open Monumentendagen klinkt om 9 uur een bijzonder gastoptreden van het Kamper Trompetter Korps.

Bezoekers kunnen tijdens Cathedral Mobile in- en uitlopen, bij 3 concerten die 1 uur duren. Het eerste concert begint om 7:08 uur is een meditatief ochtendconcert bij zonsopgang, met orgel en elektronica. In het tweede uur om 8 uur spelen altviolist Oene van Geel en basklarinettist Gareth Davis een hoofdrol. Het derde concert om 9 uur is spectaculair: vanuit de straten van Kampen voegt om 9 uur het Kamper Trompetter Korps zich in. Cathedral Mobile eindigt om 10 uur, wanneer het programma van Open Monumentendag in zich vervolgt, met concerten en rondleidingen, in de Bovenkerk en vele andere locaties in Kampen.

Jacob Lekkerkerker (1975), componist van Cathedral Mobile, geniet internationaal bekendheid als een vernieuwer van het orgel-genre, door dit oeroude instrument samen te brengen andere muzikale genres en kunstvormen en met elektronische muziek. Hij is director of music van de Oude Kerk te Amsterdam, dat baanbrekend is met tentoonstellingen en vernieuwende concerten. In Kampen brengt Jacob Lekkerkerker de volgende musici mee: Alfredo Genovesi (elektronica), Oene van Geel (altviool) en Gareth Davis (basklarinet). De titel van Cathedral Mobile verwijst naar de beweging van klank, in de bijzondere ruimtelijke akoestiek van de Bovenkerk.

Cathedral Mobile, editie Monumentendag Kampen, is een samenwerking tussen de Bovenkerk en Stichting Lekkerkerker & Co, en wordt ondersteund door het Fonds Podiumkunsten, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Cultuurfonds Kampen en de NBC Trust in Londen. Toegang tot de Bovenkerk op de gehele Open Monumentendag is vrij.